• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

Destek ve Direnç Kavramı

Fiyat analizlerinin amacı, mevcut varlığın geçmiş fiyat hareketini baz alarak gelecekte ki fiyat değişimini tahmin etmektir. Grafiklerde belli noktalarda aşağı veya yukarı çekilmelerde fiyatın destek ve direnç alanlarından tepki verdiğini görebiliriz.

Destek

Fiyat geçmişte bulunduğu bir seviyenin üzerinde olup geri döndüğünde fiyatın daha aşağı sarkmasını engelleyen bir duvar görünümüdür diyebiliriz. Şeklen anlatacak olursak;

Grafikte yeşil çizgi ile belirlenmiş alanlar destek seviyeleridir. Fiyat her yükselişinden sonra düzeltme yapmak için destek seviyelerine geri çekilmiştir. Bizim işleme dahil olmamız gereken alanlar destek veya direnç seviyeleridir. Bu alanlardan teyitsiz işleme girilmez. Fiyat desteğe gelip burdan daha aşağıya düşebilir. Her destek seyiyesi fiyatı tutar diye bir kesinlik söz konusu değildir.

Bir destek ne kadar fazla test edilirse okadar güçlüdür diyebiliriz. Bitcoin grafiğini incelediğimizde Ocak- Temmuz 2021 arasında ki süreçte 29000$ desteğinin 8 kere çalıştığını gözlemliyoruz. Bu durumda desteğimizin güçlü olduğunu bir daha bu alana geldiğinde tepki almasını bekleriz.

Direnç

Fiyat geçmişte bulunduğu bir seviyenin altında olup geri döndüğünde fiyatın daha yukarı gitmesini engelleyen bir duvar görünümüdür diyebiliriz. Şeklen anlatacak olursak;

Grafikte kırmızı çizgi ile belirlenmiş alanlar direnç seviyeleridir. Fiyat her düşüşten sonra düzeltme yapmak için direnç seviyelerine geri çekilmiştir. Bizim işleme dahil olmamız gereken alanlar destek veya direnç seviyeleridir. Bu alanlardan teyitsiz işleme girilmez. Fiyat desteğe gelip buradan daha aşağıya düşebilir. Her direnç seyiyesi fiyatı tutar diye bir kesinlik söz konusu değildir.

Bir direnç ne kadar fazla test edilirse okadar güçlüdür diyebiliriz. Bitcoin grafiğini incelediğimizde Ocak- Temmuz 2021 arasında ki süreçte 29000$ desteğinin 8 kere çalıştığını gözlemliyoruz. Bu durumda desteğimizin güçlü olduğunu bir daha bu alana geldiğinde tepki almasını bekleriz.

USDT.D grafiğini incelediğimizde 7,80 seviyesinin kuvvetli direnç olduğunu görebiliriz. fiyat bu seviyeye her gelişinde dirençten tepki alıp geri dönmüştür.

Destek ve Direnç Dönüşümü

Daha önce direnç olarak çalışan bir alan sonradan destek olarak çalışabilir. Aynı şekilde daha önce destek olarak çalışan bir alan sonradan direnç olarak çalışabilir, Bu duruma Destek direnç dönüşümü denir.

USDT.D grafiğini incelediğimizde mor kutunun önce destek olarak çalıştığı, daha sonra bu desteğin kırılarak direnç olarak çalıştığını gözlemleyebiliriz.